Schatten uit het Zeeuws Archief

De archieven en collecties van het Zeeuws Archief zitten boordevol bijzondere archiefstukken. Het zijn er te veel om op te noemen. Daarom proberen we hier een indruk te geven van de rijkdom van het Zeeuwse cultureel erfgoed.

Het oudste archiefstuk van Zeeland, het Charter van Hoogelande, dateert uit het jaar 1189 en handelt over roofovervallen.

Ze zíen er niet uit, de getypte memoires van Marie Tak van Poortvliet, maar de inhoud is des te interessanter. Zij was een echte pionier en richtte het biologisch-dynamisch landbouwbedrijf 'Loverendale’ op. Met gemengde gevoelens blikt zij terug.

Restaureren is ontdekken! Deze boekband uit het archief van de Staten van Zeeland leek er een van zovelen te zijn. Totdat de rug van de band werd losgemaakt…

Misschien wel de meest luxe boekband in het Zeeuws Archief, gemaakt door één van de beste boekbinders uit de 18e eeuw. Een feest voor het oog.

Bookmark and Share

Reageer op dit artikel

Uw email adres wordt niet getoond
captcha
.
  • Guus Dewulf op 18 juli 2017 om 22:54 uur
    Geachte lezer(es), Al jaren bezit ik een klein (30X20) afbeelding van vermoedelijk de oude Botermarkt in Middelburg, vermoedelijk een kleuren aquarel.., maar nergens zie ik de mogelijkheid via oude foto's het beeld te controleren. De omgeving doet sterk aan de Vismarkt denken; maar de omgeving klopt niet; de St. Janstraat had toen een ander gevelprofiel als op prentje aangegeven... Kunt u mij verder helpen.... Een foto-bijlage geeft uw site niet als visuele ondersteuning omtrent mijn vraag. Misschien zijn andere contact mogelijkheden... Met vriendelijke groet uit Delft.... Guus Dewulf..