Expositie Kijk daar beweegt iets - Gevangen beweging

Kijk, daar beweegt iets… in de gevelkastjes aan de muur van het Van de Perrehuis! 'Capturing movement | Gevangen beweging’ is de titel van het kunstwerk van Hans Overvliet, dat hij vervaardigde in het kader van de kunstmanifestatie KIJK DAAR BEWEEGT IETS. Het kunstwerk is te zien tot eind oktober 2017 in de publicatiekastjes aan de gevel van de voormalige rechtbank aan het Hofplein, waarin sinds 2000 de kantoren van het Zeeuws Archief zijn gehuisvest.

Hans Overvliet - GEVANGEN BEWEGING in de gevelkastjes van het Zeeuws Archief. Foto Hans Overvliet
GEVANGEN BEWEGING – kunstwerk vervaardigd door Hans Overvliet voor de gevelkastjes aan de muur van het Zeeuws Archief. Foto: Hans Overvliet 2017.

Gevangen beweging

CAPTURING MOVEMENT
three different attempts to multiply lemon geranium [pelargonium graveolens]

In de Maand van de Geschiedenis (oktober) is het thema dit jaar: Geluk. Geluk kan zich op allerlei manieren manifesteren. Van explosief tot verstild. Geluk is te zien in de publicatiekastjes aan de gevel van het Zeeuws Archief: de groei van citroengras vastgelegd in een kunstwerk – het geluk omdat het gelukt is dit proces zo verstild te vangen achter de tralies van de muurkastjes.

Het kunstwerk GEVANGEN BEWEGING is speciaal gemaakt voor de gevelkastjes aan de muur van de rechter vleugel van het Van de Perrehuis. In dit achttiende-eeuwse voormalige stadspaleis van de families Van de Perre en Schorer was van 1838-1995 de rechtbank gehuisvest. Sinds 2000 zijn hierin de kantoren van het Zeeuws Archief ondergebracht.

Hans Overvliet, kunstenaar en eigenaar van Ruimte Caesuur in de Lange Noordstraat te Middelburg, maakte het werk als onderdeel van de kunstmanifestatie KIJK DAAR BEWEEGT IETS {achter de gerania}.

Het werk archiveert drie manieren om citroengras (pelargonium graveolens) te vermenigvuldigen: door middel van blad met stekpoeder in aarde, blad in water en blad met ingesneden nerf op aarde. De groei die zich bijna onzichtbaar voltrekt, is gedocumenteerd van 3 september tot en met 29 september 2017.

Hans Overvliet - GEVANGEN BEWEGING in de gevelkastjes van het Zeeuws Archief. Foto Hans Overvliet
CAPTURING MOVEMENT – three different attempts to multiply lemon geranium [pelargonium graveolens] kunstwerk vervaardigd door Hans Overvliet voor de gevelkastjes aan de muur van het Zeeuws Archief. Foto: Hans Overvliet 2017.

De kunstenaar liet zich inspireren door een citaat van Samuel Becket (1906-1989) uit het verhaal VERROEREN (1989) in een vertaling van Hugo Claus:

“Dan weggaan. Beginnen met weggaan. Op onzichtbare voeten beginnen met weggaan. Zo traag dat alleen verschil van plek aantoonde dat hij wegging. Zoals wanneer hij verdween alleen om later weer te verschijnen op een andere plek. Dan weer verdween om later weer te verschijnen op een andere plek. Zo steeds weer verdween om weer later weer te verschijnen op weer een andere plek.”

Kunstmanifestatie Kijk daar beweegt iets… {achter de gerania}

KIJK DAAR BEWEEGT IETS... {achter de gerania} is een kunstenaarsinitiatief van decreet-concreet rondom de 15de en laatste uitgave van het Zeeuwse kunstmagazine decreet concreet. Deze uitgave wordt in november gepresenteerd. Daaraan voorafgaand is in Middelburg een kunstroute uitgezet van werken van Middelburgse kunstenaars. In het kader van de manifestatie worden ook lezingen en andere activiteiten georganiseerd.

Het kunstenaarsinitiatief decreet-concreet licht met de manifestatie en de uitgave van decreet concreet nog eenmaal de tegel Middelburg op om te zien wat zich daaronder beweegt. Op ludieke en publieksvriendelijke wijze wordt die beweging vormgegeven door Middelburgse kunstenaars. De kunstwerken zijn te zien in zo’n 14 etalages, portiekjes, erkers en gevelkastjes in de binnenstad van Middelburg.

Curator Ramon de Nennie geeft met KIJK DAAR BEWEEGT IETS zijn indruk van wat er beweegt in de Middelburgse kunst. Daarbij zijn ook andere en eerdere kunstenaarsinitiatieven opgenomen. Zo kan de wandelaar op zijn route door de stad genieten van vele kunstuitingen, deels bestaande werken, deels werken van kunstenaars en kunstenaarsduo’s die door Ramon de Nennie aan elkaar gekoppeld zijn om ze te bewegen samen iets nieuws te laten zien tijdens deze kunstmanifestatie.

poster kunstmanifestatie KIJK DAAR BEWEEGT IETS. Ramon de Nennie
Affiche van de kunstenaarsmanifestatie KIJK DAAR BEWEEGT IETS... {achter de gerania}. Ramon de Nennie 2017.

Voor de teksten in dit artikel is gebruik gemaakt van de teksten op de website van Hans Overvliet en de Facebookpagina van de kunstmanifestatie KIJK DAAR BEWEEGT IETS...

Bookmark and Share