Particulier

U vormt zelf ook archief: uw dagboeken, diploma’s, testament, eigendomsakte van uw huis en uw financiële administratie bijvoorbeeld.
Als u of uw familie het verzamelen van deze stukken vele jaren heeft volgehouden, is het archief mogelijk interessant voor anderen.

Heeft u een archief van familie of van een bedrijf dat historisch interessant is? Bel of mail eens met onze medewerker acquisitie, dhr. Toon Franken. Hij kan u vertellen of het Zeeuws Archief uw archief interessant vindt. Ook kan hij u meer vertellen over het verschil tussen een schenking en een inbewaargeving.

Kijk voor informatie over de fiscale voordelen van een schenking hier.

Wat is een archief?

Een archief is niet hetzelfde als een verzameling. Een verzameling komt bewust tot stand: stukken met een interessante inhoud of alle boeken van een bepaalde schrijver. Een archief daarentegen ontstaat min of meer vanzelf: een persoon of organisatie ontvangt en schrijft documenten en bewaart die om dingen te kunnen bewijzen. Bijvoorbeeld financiële administratie, de eigendomsakte van een huis of een diploma. Maar ook correspondentie met vrienden en familie behoort tot een archief.

Bij een bedrijf of een vereniging ontstaat op dezelfde manier een archief: de klanten- of ledenadministratie, de financiële administratie en briefwisselingen worden zeker bewaard. Maar misschien wordt er ook een nieuwsbrief of clubblad gemaakt of verschijnen er regelmatig stukken in de pers.

Hoe verzorg ik mijn archief?

Zowel voor uzelf als (later) voor anderen is het van belang dat u uw documenten kunt terugvinden. De archiefwet spreekt daarom van 'goede en geordende staat’, dat wil zeggen dat documenten zowel materieel goed verzorgd (droog en schoon) als ordelijk zijn. Als u thuis een archief van een bedrijf of vereniging beheert, zorg er dan voor dat het niet vermengd raakt met uw persoonlijke papieren.

Bookmark and Share

Reageer op dit artikel

Uw email adres wordt niet getoond
captcha
 • Erik Cardon op 30 maart 2011 om 04:30 uur
  Geachte heer / mevrouw, Bij wie kan ik onze familie stamboom en stamreeks aanleveren? In afwachting van u antwoord. Verblijf ik met vriendelijke groet, Erik Cardon
 • Lineke van den Bout, webcoördinator Zeeuws Archief op 31 maart 2011 om 11:16 uur
  @Erik Cardon, een papieren document kunt u naar ons postadres sturen (zie onderaan de pagina), wilt u digitaal aanleveren, neem dan even contact op via info@zeeuwsarchief.nl. We zijn er hoe dan ook altijd blij mee!
 • jwijchers@onsbrabantnet.nl op 21 augustus 2011 om 22:02 uur
  Bij het opruimen van de spullen van mijn vader zijn wij veel originele handschriften tegen gekomen uit Middelburg ongeveer 1822. Het zit o.a. bij elkaar met een "papierclip" van die tijd: een koperen punt aan een touw met een speelkaart. Heeft u daar belangstelling voor? Ik wil dan graag een keer langs komen...
 • Lineke van de Bout, webcoördinator ZA op 22 augustus 2011 om 10:14 uur
  @ J Wijchers, mijn collega neemt contact met u op. Heel interessant!
 • jan boon op 14 oktober 2012 om 15:05 uur
  Ik zag dat u nogal wat fotos heeft over de familie van Panhuys.Sinds kort heb ik in mijn bezit twee potloodtekeningen, gemaakt door J.Thaysens ca. 1835.Lijstjes zijn ca 17 x 20 cm ( zie Scheen) en wel van Jhr.C.A.E.A. van Panhuys geboren 17 sept.1811 en van zijn echtgenote C.E.W. Staring,geboren 10 oct. 1810.Ik verzamel militariaen de jonkheer heeft een militaire achtergrond,vandaar. Is dit interessant voor U. groet jan boon
 • Fam.Bol op 29 januari 2013 om 10:45 uur
  Heeft het archief interesse in oude huwelijks-/ondertrouwkaarten van voor 1945.
 • Rene Martens op 16 februari 2013 om 00:12 uur
  In de periode 1954-1960 bezochten wij camping Leysen. Ik ben op zoek naar foto's en heb zelf nog wat foto's die ik kan aanleveren.
 • Kees de Ridder, Zeeuws Archief op 19 februari 2013 om 11:59 uur
  Geachte heer Martens, Het Zeeuws Archief beschikt over een beeldbank (www.zeeuwsarchief.nl) waarop u mogelijk foto’s van deze camping aantreft. Verder adviseer ik u de beeldbank van de Zeeuwse Bibliotheek (www.zebi.nl) te raadplegen. Wanneer u originele foto’s aan ons wilt schenken, dan houden wij ons aanbevolen. Mocht u ons de foto’s slechts aanbieden om te laten digitaliseren, dan hebben wij geen belangstelling. Ons acquisitiebeleid is namelijk gericht op originele afbeeldingen uit onze archieven en collecties. Met vriendelijke groet, Kees de Ridder Zeeuws Archief
 • Nella de Jonge op 18 maart 2013 om 16:21 uur
  Geachte hr./mw.Wij hebben foto's en anzichtkaarten uit Yerseke in ons bezit. o.a. van de oesterhandel, straat aanzichten, klederdrachten enz. Is dit van waarde voor het Zeeuws Archief.Als u belangstelling heeft hoor ik dat graag van u.
 • Mw. T. Weijmans op 19 maart 2013 om 17:07 uur
  Uit een nalatenschap heb ik veel oude ansichtkaarten van Middelburg e.o.. Ook enkele foto's met klederdracht en distributie en andere bescheiden uit oorlog 40-45
 • Bert Koldijk op 14 juli 2015 om 07:59 uur
  Heeft u belangstelling voor een aantal kleurendia's van Zeeland, jaartal 1958-1961 schat ik. Te zien zijn de Willem Ruys, de Oranje, sluiting van de Veerse dam, ringsteken in Middelburg, en nog wat Zeeuwsche landschappen. Gescand, en origineel beschikbaar, vr.gr. Bert Koldijk.
 • Toon Franken, medewerker Acquisitie op 16 juli 2015 om 09:48 uur
  Geachte heer Koldijk, uw dia's nemen we graag op in onze verzameling Beeld en Geluid.
 • betty de wee op 1 augustus 2015 om 14:06 uur
  Mijn zwager is overleden en heeft een stamboom en documenten en levensverhalen van de fam . de Wee uit Yerseke. Heeft u hier interesse in wij willen het graag bij u langs komen brengen. Vr. gr.
 • suus verplanke op 28 maart 2016 om 11:06 uur
  ik ben in het bezit van een oud fotoalbum maar heb geen idee wie die personen zijn. bijna allen zijn in klederdracht .veel cadzanse dracht.weet u iemand die ze voor mij kan bekijken.
 • S. Knuit op 6 juli 2016 om 22:32 uur
  Hallo, Ik ben in het bezit van ongeveer 60 originele oude foto's (beginjaren 1900) van personen, veelal vrouwen in voornamelijk zuid bevelandse klederdracht. Ik weet niet wie al deze personen zijn, maar ik zou de foto's, indien er interesse voor is, graag willen schenken anders ga ik ze vernietigen. Of weet U misschien iemand of organisatie die dan eventueel wel intersse heeft?
 • Toon Franken, medewerker Acquisitie en Relatiebehe op 8 juli 2016 om 10:30 uur
  Geachte heer/mevrouw Knuit, gaarne ontvangen wij uw foto's voor onze Verzameling Beeld en Geluid
 • vergeest op 10 oktober 2016 om 13:36 uur
  Ik heb een foto 43x33 van 3 schepen,met op de achtergond huisjes in de haven van TTerneuzen.Gesigneerd door But, begin 20e eeuw.Heeft iemand hier info over?
 • Riet van der Bol op 28 juli 2017 om 09:10 uur
  mijn oma, mevrouw Philomena Maria vonk Deckers geboren 24 juli 1889 te Hontenisse. Graag zou ik in uw archief willen kijken wie haar ouders zijn en interessante gegevens over hen. Dit i.v.m. Een reunie van de Vonken-familie op 7 okt. a.s. Mag ik bij u langs komen s.v.p. Dank voor uw reactie. M.vr.gr. Riet v.d. Bol.
 • Toon Franken op 2 augustus 2017 om 14:28 uur
  Haar ouders waren werkman Alphonsus Franciscus Deckers en dienstmeid Cornelia Eijsackers. U kunt deze geboorteakte vinden in zeeuwengezocht.nl met scans erbij: zie http://zeeuwengezocht.nl/nl/zoeken?mivast=1539&miadt=239&mizig=862&miview=tbl&milang=nl&micols=1&mires=0&mip3=deckers&mizk_alle=eijsackers&mib1=109 (filmstrook onderaan)
 • N van der Wekken op 28 september 2017 om 12:27 uur
  Is er belangstelling voor de boekhouding van klein transportbedrijf jaren negentig tot 2001 anders gaat wegens verhuizing alles weg
 • Ankie van der Veen op 23 oktober 2017 om 15:44 uur
  Geachte heer Franken, hebt u belangstelling voor een 30-tal kaarten van Middelburg en Doesburg , verstuurd door mijn oom Henk Lijzen, die in 1950 in Middelburg in militaire dienst was. Hij heeft deze kaarten (met veel toelichting erop), verstuurd naar zijn a.s vrouw en haar ouders in Meppel.
 • Toon Franken, acquisitie en relatiebeheer op 26 oktober 2017 om 10:37 uur
  Graag ontvangen wij de kaarten.
 • Joop de Smet op 15 november 2017 om 10:08 uur
  Van een overleden oom en opa heb ik een heleboel dia's uit de jaren zestig en tachtig van West Zeeuws-Vlaanderen. Is dat interessant voor het archief?
 • Toon Franken, medewerker Acquisitie op 15 november 2017 om 16:02 uur
  Geachte heer De Smet, zeer zeker hebben wij belangstelling voor deze dia's. Toon Franken, medewerker Acquisitie en Relatiebeheer
 • Bert Gardien op 22 februari 2018 om 10:37 uur
  Geachte heer Franken, Wij hebben al eerder met elkaar gesproken over het archief van La Compagnie Durable. Maar ik heb nog een paar vragen. Onze archiefstukken zijn vaak met roestige nietjes aan elkaar verbonden. Vraag: hoe kun je het beste de stukken bij elkaar houden na het verwijderen van de nietjes? In afwachting met vriendelijke groet, Bert Gardien Archivaris Is het gebruik van plastic binders, waarvoor je de stukken moet perforeren, een alternatief ?
 • H.M.Steenbakker v.Pamelen op 9 maart 2018 om 09:21 uur
  Wij zijn in het bezit van veel bidprentjes zowel oude als vrij recente.Hebt U daar belangstelling voor?

Meer informatie