Nieuwe cursussen

Het nieuwe cursusaanbod van het Zeeuws Archief in samenwerking met de Zeeuwse Volksuniversiteit staat online! U kunt kiezen uit maar liefst tien activiteiten: van cursussen tot lezingen en een rondleiding. Drie activiteiten in 2017 staan in het teken van Middelburg 800 jaar stad. Grijp uw kans, doe mee en kom meer te weten over de jarige stad!

cursusaanbod Zeeuws Archief-Zeeuwse Volksuniversiteit 2017-2018

Middelburg 800

In het cursusaanbod voor 2017 staat uiteraard het thema Middelburg 800 jaar stad centraal. U kunt op verschillende manieren meedoen:

  • Lezingen: vier themalezingen over de geschiedenis van de stad
  • Creatief met stadsgeschiedenis: twee cursusmiddagen waarin u de nodige informatie, handvatten en tips krijgt om zelf op allerlei mogelijke manieren met de stadsgeschiedenis aan de slag te gaan
  • Middelburg in de kaart gekeken: een cursusmiddag over de groei van de stad van de middeleeuwen tot nu aan de hand van kaarten en plattegronden

Deze drie cursussen staan speciaal in dit jubileumjaar in het aanbod. Grijp uw kans en doe mee! U komt op deze manier veel te weten over de stad en u kunt ook zelf met de stadsgeschiedenis aan de slag, want ook uw persoonlijke bijdrage aan de geschiedenis van de jarige stad is belangrijk!

Middelburg 17e eeuw. Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata 295-215
Gezicht op Middelburg vanuit de haven, 17e eeuw. Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata dl II nr 215.

Vertrouwd en geliefd

Uiteraard kunnen ook de vertrouwde cursussen zoals Paleografie voor beginners en Paleografie voor gevorderden en het traditionele Kijkje achter de schermen van het Zeeuws Archief niet ontbreken.

Als u oud schrift kunt lezen gaat een nieuwe wereld voor u open! U krijgt toegang tot vele eeuwen geschreven geschiedenis die u zonder al te veel moeite zelf kunt lezen.

Dit jaar kunt u weer een kijkje nemen in het restauratieatelier van het Zeeuws Archief. U ziet met eigen ogen de gevaren waaraan papieren en perkamenten archiefstukken tijdens hun leven blootstaan en u bent getuige van de wonderen die de restauratie- en behoudsmedewerkers kunnen verrichten om schades te herstellen.

De cursussen voor de echte liefhebbers van archiefonderzoek ontbreken ook dit cursusseizoen niet: de cursus Slim online zoeken met gedigitaliseerde kaarten en de cursus Slim online zoeken naar voorouders geven inzicht in handig online zoeken én vinden van eigendomsgegevens, landschaps- en bewoningsgeschiedenis en familiegegevens.

De cursus Mijn digitale leven sluit daar naadloos op aan: hoe houd je je persoonlijke digitale gegevens, waaronder bijvoorbeeld ook je onderzoeksinformatie, op orde?

In alle drie de cursussen krijgt u handige tips en handvatten om te zoeken, te vinden en orde te scheppen voor een leven lang digitaal plezier!

Titelblad Olipodrigo. Zeeuws Archief, Archief familie Brouwer, toegang 1753 nr 15
Titelblad van het 'Olipodrigo van singuliere en interessante aanteekeningen(...)’ door Hendrik Brouwer, ca 1880. Zeeuws Archief, Archief familie Brouwer, toegang 1753 nr. 15.

2018 Jaar van het Erfgoed

Tot slot bieden we speciaal in het Europese Jaar van het Erfgoed 2018 een cursus aan die gaat over een onderdeel van uw eigen culturele erfgoed: archieven. De depots van archieven, zoals het Zeeuws Archief, liggen vol met schatten! Het zijn schatten om vele redenen. Eén ervan is: de geheugenfunctie. Wilt u nog eens nagaan hoe het precies zat met een demonstratie voor of tegen kernenergie? Wilt u iets weten over de geschiedenis van uw omgeving? Bent u op zoek naar een bouwvergunning of wilt u weten sinds wanneer u recht van overpad heeft? Wilt u weten van welke voorouder u uw muzikale talent heeft en zoekt u informatie over hun beroepen? U vindt het allemaal in de archieven, uw cultureel erfgoed, het geheugen van de samenleving!

Aanmelden

Doe mee met de cursussen van het Zeeuws Archief en de Zeeuwse Volksuniversiteit! U kunt zich voor de cursussen aan melden via de website van de Zeeuwse Volksuniversiteit. Kijk bij Programma onder het kopje: Archief. Klik op de gewenste cursussen en vul het digitale aanmeldformulier in.
Graag tot ziens in het nieuwe cursusseizoen!

Bookmark and Share