Ambassadeur Israël bezoekt Zeeuws Archief

De ambassadeur van Israël in Nederland, Aviv Shir-On, heeft donderdag 11 mei 2017 een bezoek gebracht aan het Zeeuws Archief en het Etty Hillesum Onderzoekscentrum. Tijdens het kennismakingsbezoek heeft hij archiefstukken bekeken van en over Joden in Middelburg.

Aviv Shir-On is sinds oktober 2016 ambassadeur van Israël in Nederland. In het Zeeuws Archief presenteerde directeur Hannie Kool-Blokland een selectie van archiefstukken over het leven van Joodse inwoners van Middelburg.
Ambassadeur Aviv Shir-On, directeur EHOC Klaas Smelik en directeur Zeeuws Archief Hannie Kool-Blokland

Aantekenboek uit het Archief Nederlands Israëlitische Gemeente Middelburg, inv.nr 1

Documenten uit 1723, 1812 en 1942

Het oudste stuk dateert uit 1723 en is een aantekenboek in het Hebreeuws, dat teksten van zowel persoonlijke als financiële aard bevat. Het register maakt deel uit van het archief van de Nederlands Israëlitische Gemeente Middelburg en is online te raadplegen.

Het jongste stuk dateert uit 1942 en betreft de vervolging en deportatie van Joodse inwoners van Middelburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder de overige stukken bevonden zich een Middelburgs register met de naamsaanneming door Joodse inwoners uit 1812 en foto’s van de Joodse begraafplaatsen in Middelburg.

EHOC

Vervolgens bracht de ambassadeur een bezoek aan het Etty Hillesumonderzoekscentrum (EHOC) dat is gehuisvest in het Zeeuws Archief. Directeur Klaas Smelik overhandigde de ambassadeur de Hebreeuwse vertaling van het boek ‘Het verstoorde leven’ over Etty Hillesum. Hillesum werd 15 januari 1914 in Middelburg geboren en stierf omstreeks 30 november 1943 in het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Het EHOC coördineert en stimuleert het wereldwijde onderzoek naar de oorlogsdagboeken en –brieven van Etty Hillesum.
Bezoek van Israëlische ambassadeur in Nederland Aviv Shir-On

Bookmark and Share